OM FÖRLAGET
BOKPROJEKT – VI HJÄLPER DIG
KÖPINFORMATION
VÅRA BÖCKER
KONTAKT
HEM
AKTUELLT

Karolinerna Turdfjäll & Höljeman
Soldat- och familjeliv i 1700-talets Norrland

Dit vinden bär oss

Tyresö torp och gårdar
Tyresö torp och gårdar
Klicka för större bild -

Med boken om Tyresö torp och gårdar vill författarna bidra till ökad insikt om en del av vår historia. Och att den kan leda till ökad kunskap och förståelse för vårt kulturella arv. I denna bok dokumenteras 146 torp och gårdar, av vilka en del finns kvar idag, andra inte. I boken visas även några bilder på de torp som inte längre finns kvar.

Här finns även en del kartbilder. Några är från 1700-talet, kanske någon ännu äldre och vi kan notera att vissa av torpen och gårdarna står med på de här gamla kartorna.

Torpens, gårdarnas och godsets historia är Tyresöbornas historia. Hög som låg. Torpare, arrendatorer, indelta båtsmän, godsägare, grevar, grevinnor – och självägande bönder.

Berättelserna om torpens och gårdarnas folk kommer främst från husförhörsprotokoll och bouppteckningar i samband med dödsfall. De sedan länge döda och glömda människorna väcks åter till liv. Med korta påminnelser om vad de hette, vad de ägde ifråga om arbetsredskap och boskapsbestånd samt hur stora tegarna var över vilka de krökte rygg.

De laglydiga förekommer sparsamt i rullorna. Mer står att finna om de som begick brott. Som stal, rymde eller rentav mördade. Då berättar efterlysningarna i Allmänna kungörelser detaljer som ger konturer. Som levandegör både de misstänkta brottslingarna och deras samtid. Detta mer formella material samsas i boken med en del skrönor och rövarhistorier. Sådant som berättarna minsann inte gjort sämre genom åren – men där flydda tiders folk ändå får träda fram.

Om de styrande - alltifrån godsägare till majestätspersoner – är källorna rikare. Inte minst gör de sig hörda genom stränga förordningar och kungörelser. Med hårda krav på sina underlydande. Dessa dokument ger besked om det gamla stånds- och klassamhällets tuffa verklighet.


Bokfakta
Titel: Tyresö torp och gårdar
ISBN:
978-91-87151-21-7
Författare:
Göran Magnusson
Anders Brundin
Antal sidor: 240
Utgivningsår:
2020-12-10
Köp boken i bokhandeln
eller
Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus
KULTURHISTORISKA BOKFÖRLAGET
red[at]kulturhistoriska.se
Telefon 08-545 560 50
Bilden är hämtad ur boken Klanger från fyra sekel,
utgiven av Kulturhistoriska Bokförlaget. Foto M Aronson.