OM FÖRLAGET
BOKPROJEKT – VI HJÄLPER DIG
KÖPINFORMATION
VÅRA BÖCKER
KONTAKT
HEM
AKTUELLT

Karolinerna Turdfjäll & Höljeman
Soldat- och familjeliv i 1700-talets Norrland

Dit vinden bär oss

Tyresö torp och gårdar
Familjen och snuset
- Om släkten Swartz som byggde Norrköping

Klicka för större bild - Petter Swartz kom till Norrköping 1751 och började tillverka snus. Det skulle bli släktens signum under 160 år och spelade en stor roll för stadens utveckling. Snus byggde utan tvekan Norrköping under den tiden.

Fyra generationer Swartz var tongivande och lämnade avtryck efter sig: Promenaderna, S:t Olai kyrka, Knäppingsborg, Villa Swartz, Stadshuset, Carl XIV Johans staty, fontänen i Järnvägsparken är några av dem. Och Carl Swartz, sonsonsonson till Petter, kunde kröna sin karriär med posten som statsminister.

BOKENS FÖRFATTARE, BERTIL SWARTZ (1943-2022) är sonsonsonsonsonson till Petter Swartz, den förste Swartzen i Norrköping. Här tar Bertil Swartz en promenad vid fontänen i Järnvägsparken i Norrköping. Han har varit verksam som journalist i Norrköping samt informatör och lobbyist i Stockholm. Han föddes på Stenkullen, som var hans förfäders sommarparadis och föräldrarnas permanentbostad. Bertil Swartz har blivit Norrköping trogen under sitt liv med undantag för 1981–1999 då han bodde i Stockholm.


Bokfakta
Titel: Familjen och snuset
ISBN:
9789197574952
Författare:
Bertil Swartz
Antal sidor: 190
Bandtyp:
Inbunden
Utgivningsår:
2008
Boken är tyvärr slut, men den kan finnas via andra kanaler. Se Köpinformation
KULTURHISTORISKA BOKFÖRLAGET
red[at]kulturhistoriska.se
Telefon 08-545 560 50
Bilden är hämtad ur boken Klanger från fyra sekel,
utgiven av Kulturhistoriska Bokförlaget. Foto M Aronson.