OM FÖRLAGET
BOKPROJEKT – VI HJÄLPER DIG
KÖPINFORMATION
VÅRA BÖCKER
KONTAKT
HEM
AKTUELLT

Karolinerna Turdfjäll & Höljeman
Soldat- och familjeliv i 1700-talets Norrland

Dit vinden bär oss

Tyresö torp och gårdar
Balettscenens glömda geni
– Christian Johansson 1817-1903

Klicka för större bild - – Berättelsen om Christian Johansson, stort namn internationellt, tyvärr nästan glömt i Sverige

Från en medioker balettkår i Stockholm fick Christian Johansson en ledande roll i den berömda kejserliga baletten i Sankt Petersburg, som dansare och framför allt som balettpedagog och lärare för de främsta bland de främsta i den ryska klassiska dansen.

I Ryssland blev Christian Petrovitj, som han kallades där, ett stort namn. I Sverige är han trots framgångarna närmast okänd. Med sin bok vill författaren Ulla Fredriksson visa på Christian Johanssons stora betydelse för danskonsten. Hans egna brev och elevernas minnen, officiella artiklar och hedersbetygelser samt vittnesmål från familjemedlemmar ger oss en relief till hans personlighet.

Berättelsen ger också läsaren inblickar i världen bakom de glamorösa kulisserna, liksom hur de politiska omvälvningarna i Europa inverkade på villkoren för balettens företrädare.

Den röda tråden är den klassiska dansen – hur den genom Christian som nav bevaras, vårdas och förs vidare genom hans elever. Berättelsen landar i nutid – den klassiska dansen med inslag av Christians stegföljd står åter på den ryska balettscenen.

Ulla Fredrikssons (1933-2022) stora intresse för balett har följt henne hela livet. Hon har berikat sig med många balettföreställningar och med studier av litteratur och arkivmaterial, vilket slutligen resulterat i denna bok.Bokfakta
Titel: Balettscenens glömda geni
ISBN:
978-91-87151-11-8
Författare:
Ulla Fredriksson
Antal sidor: 184
Bandtyp:
Inbunden
Utgivningsår:
2017-12-06
Pressmaterial
Pressmedelande (pdf)
Bokbild (1217x1687)
myNEWSdesk
Köp boken i bokhandeln
eller
Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus
Köp boken på CDON
KULTURHISTORISKA BOKFÖRLAGET
red[at]kulturhistoriska.se
Telefon 08-545 560 50
Bilden är hämtad ur boken Klanger från fyra sekel,
utgiven av Kulturhistoriska Bokförlaget. Foto M Aronson.