OM FÖRLAGET
BOKPROJEKT – VI HJÄLPER DIG
KÖPINFORMATION
VÅRA BÖCKER
KONTAKT
HEM
AKTUELLT

Karolinerna Turdfjäll & Höljeman
Soldat- och familjeliv i 1700-talets Norrland

Dit vinden bär oss

Tyresö torp och gårdar
Brottsplats Lidingö
– i detektivromaner och i verkligheten

Klicka för större bild - Jan Malmstedt har spårat upp detektivromaner där brotten utspelas på Lidingö och berättar om platserna.

Känd advokat överfalls med knogjärn
En giftdrottning jagas på Lidingö; en mördad generaldirektör hittas i Kottlasjön; en känd advokat överfalls med knogjärn under Lidingöloppet. Jan Malmstedt har spårat upp detektivromaner där brotten utspelas på Lidingö och berättar om platserna där författarna lånade miljöer. Lidingöhistoria och deckarhistoria på en gång.

Föregångare till Sjöwall-Wahlöö
Ett av flera exempel är boken Blå spåret som kom ut för jämnt 100 år sedan och blev en av de första moderna svenska deckarna, en bok som var en förebild för Per Sjöwall och Maj Wahlöö. Jan Malmstedt har lyckats ta reda på den miljö i vilken mordet i ”Blå spåret” begås.Författaren Jan Malmstedt presenterade boken vid en välbesökt träff i Akademibokhandelns butik i Lidingö.

Guillou och Mårtenson
Också många aktuella deckarförfattare har hämtat miljöer från Lidingö – Jan Guillous Tjuvarnas marknad bygger på den så kallade Lidingöligans bravader, Jan Mårtenson låter ett mord i Mord i blått begås på denna ö, en av bankskojarna i Carolina Neuraths Fartblinda från 2016 joggar i löparspåren hemma i Lidingö, jämnt 100 år efter den första Lidingödeckaren.

Förord av kriminologiprofessor
»Många som läser boken kommer att känna igen sig i de miljöer där fruktansvärda illdåd har begåtts.« (Ur Jerzy Sarneckis förord, Lidingöbo, professor i kriminologi.)

Jan Malmstedt har skrivit en rad böcker och brukar leta upp okända fakta i skilda ämnen. Brottsplats Lidingö är underhållande läsning med många infallsvinklar på kända och okända deckare, och av intresse för många, långt utanför Lidingö.


Bokfakta
Titel: Brottsplats Lidingö
ISBN:
978-91-87151-10-1
Författare:
Jan Malmstedt
Antal sidor: 202
Bandtyp:
Inbunden
Utgivningsår:
2016-12-06
Köp boken i bokhandeln
eller
Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus
Köp boken på CDON
KULTURHISTORISKA BOKFÖRLAGET
red[at]kulturhistoriska.se
Telefon 08-545 560 50
Bilden är hämtad ur boken Klanger från fyra sekel,
utgiven av Kulturhistoriska Bokförlaget. Foto M Aronson.