STARTSIDA
BÖCKER & PROJEKT
EN EGEN BOK
KONTAKT
KÖPINFORMATION
HEM
EXEMPEL PÅ
UPPDRAG

Sand, en bok för tonåringar på temat hopp, framtidstro och självförtroende.


Den mest kompletta boken för den som vill förverkliga drömmen om Spanien


Alla tiders Sundbyberg
Sand
Klicka för större bild - Sand är en skönlitterär bok av författaren Petter Lidbeck. Den vänder sig till högstadiet, elever i åldrarna 13-15 år. Temat är hopp, att visa ungdomarna på en omvärld som i mångt och mycket kan inge framtidstro och en smula självförtroende. (Undersökningar visar att i dessa åldersgrupper har en lite ängslig känsla infunnit sig, man är mer mamma-pappa-beroende, i högre utsträckning hemma etc. Måhända tecken på en minskad självständighet och ett mindre självförtroende än hos tidigare årskullar.)

Svenskt näringsliv menar att det behövs bra berättelser för att förstå vad som händer i samhället och för att kunna påverka framtiden. Sand är en sådan berättelse.

Boken kommer inom kort även i en Sfi-utgåva med särskild lärarhandledning.

I boken Sand får vi följa Amad som har fått praoplats på nått trist företag som jobbar med sand. Han kommer in i gemenskapen och trivs bättre än väntat, men redan andra dagen sker ett inbrott. De två veckorna förändrar Amads syn på livet och han möter sitt livs första kärlek.

Till boken finns även en lärarhandledning med exempel på arbetsupplägg och metoder samt elevuppgifter som är kopplade till de olika avsnitten i boken.

Kopplingar till LGR 22
Svenska - Syftet med arbetsområdet är att eleverna ska arbeta med läsning och förståelse genom texten Sand.

Samhällskunskap - Eleverna får resonera om företags betydelse för ekonomi, miljö och människors vardagsliv. Träna på muntliga framställningar och skapa förståelse för EU och Immaterialrätt. Därtill får de arbeta med samhällsresurser och fördelning, samt granskning av samhällsfrågor.

Genom att arbeta med övningarna i lärarhandledningen kan boken även kopplas till kursplanerna i kemi, matematik och geografi.
"Eleverna fick två kapitel i hemläxa men en elev kom tillbaka och hade läst ut boken direkt då den var så bra."
Högstadielärare i ämnet svenska

Bokfakta
Titel
Sand
ISBN
978-91-7736-660-7
Författare
Petter Lidbeck
Antal sidor
140
Bandtyp
Inbunden
Utgivningsår
2022
Svenskt näringsliv erbjuder landets lärare möjlighet att fritt beställa boken i klassuppsättningar och lärarhandledning via sitt utbildningsföretag Eduna.
INFORMATIONSFÖRLAGET
red[at]informationsforlaget.se
Telefon 08-545 560 50
Bilden är hämtad ur boken STOCKHOLM NATT & DAG,
utgiven av Informationsförlaget. Foto Trons/Scanpix.