OM FÖRLAGET
BOKPROJEKT – VI HJÄLPER DIG
MÖT NÅGRA AV FÖRLAGETS FÖRFATTARE OCH UPPDRAGSGIVARE
Göran Magnusson och Anders Brundin
Björn Kopf
Berit Bryntse
Birgitta Calagos
Barbro Maassen
Kristina af Klinteberg
Lars Östman
Ulla Fredriksson
Klas Nyberg
Anita Lalander
Jan Malmstedt
KÖPINFORMATION
VÅRA BÖCKER
KONTAKT
HEM
NYHETER

KAROLINERNA TURDFJÄLL & HÖLJEMAN

Dit vinden bär oss

Tyresö torp och gårdar
MÖT NÅGRA AV FÖRLAGETS FÖRFATTARE OCH UPPDRAGSGIVARE » Berit Bryntse

Berit Bryntses släktforskning ledde till boken om soldatliv i karolinertid


(Foto Patrik Eriksson)
Berit Bryntse är född 1954 i Uppsala men rötterna finns i Norrland. Hon bor numera i Borlänge och har fritidshus i Järvsö. Berit är pensionerad systemingenjör från järnvägsbranschen. Där arbetade hon främst med att förbättra tågsäkerheten och var bland annat med om att införa automatiskt tågstopp (ATC) som hindrar tågets framfart om lokföraren missar en stoppsignal.

Vid sidan av fotografering, folkmusik och natur har släktforskning blivit ett stort intresse, och när Berit hittade sina bägge mormödrar i ett gammalt album, en officiell och en biologisk mormor, är hon fast i tidigare generationers mysterier. Om någon är en ”gatukorsning” så är det hon. Adel, präster, borgare och bönder i alla väderstreck! Men även husfolk, sådana som inte passade in i de fyra stånden.

Bland anfäderna fann Berit två karoliner som fångade hennes intresse på ett särskilt sätt. Det är dem och deras familjer vi får möta i boken. Bägge deltog i norska fälttåget år 1718, furir Turdfjäll i Armfeldts jämtländska armé och korpral Höljeman i Karl XII:s armé. De överlevde, krigade i många år och hade länge samma chef, nämligen överste Henrik Magnus von Buddenbrock som senare avancerade till general.

Jacob Turdfjäll gifte sig med prostdottern Lisa Phragmenia i Bollnäs, och de flyttade senare till Torneå. Anders Höljeman bildade familj med bondeflickan Margeta Andersdotter i Järvsö. Under männens fälttåg fick kvinnorna därhemma ensamma sköta gård och barn under långa perioder.
Här möter vi också folk från den tidens hela samhällsstege: adel, präster, borgare, bönder och husfolk. Det är inte alltid som en person av högre stånd klarar sig bättre än en av lägre. Alla var de hårt arbetande människor som upplevde krig och umbäranden, grå vardagar och stunder av lycka och glädje. De förtjänar att bli ihågkomna av eftervärlden.
Läs mer på Berits Bryntses boksida: http://www.belisa.se/bok/.


Hur västvärlden fylldes med musik
Musiken har spridits över västvärlden när människor, företag och andra organisationer har länkat ihop sina musikaliska visioner i klingande kedjor.
KULTURHISTORISKA BOKFÖRLAGET
red[at]kulturhistoriska.se
Telefon 08-545 560 50
Bilden är hämtad ur boken Klanger från fyra sekel,
utgiven av Kulturhistoriska Bokförlaget. Foto M Aronson.