I slutet av 1970-talet samlade och registrerade Nordiska museet bondedagböcker från hela Sverige. I Svenska bondedagböcker: Ett nationalregister finns 78 dagböcker presenterade. En bondedagbok innehåller anteckningar nedtecknade av bönder, torpare eller andra personer verksamma inom jordbruket. Axel Ludvig Wennberg var en av dessa bönder. Det var i samband med flytten till Ingarö som han började göra noteringar, om stort och smått, om vardag och fest. Axels tolv dagböcker, i olika storlek och med olika utseende, finns arkiverade under namnet Ingarödagboken 1860–1914 – för övrigt den enda skärgårdsdagboken i registret från denna tid. Barbro Maassen har av och till i trettio år, vid sidan av sitt arbete som lärare, studerat dagböckerna och Ingarös historia. I ”Lerkan Siöng alla dagar & förliden gårdag hittade jag blåsippor i knopp” – Ingarödagboken 1860–1914 får läsaren följa Axel Wennbergs vuxna liv.
Barbro Maassen, född 1949, är pensionerad lärare och specialpedagog i grundskolans årskurs 4–9 och bosatt på Ingarö. I slutet av 1980-talet kom Barbro i kontakt med Ingarödagboken i samband med studier i historia. År 1990 kom hennes B-uppsats om Axel Wennberg och hans Stockholmsresor på 1860- och 80-talen. 1994 kom C-uppsatsen som handlade om fattigvården på Ingarö, med dagboken som utgångspunkt. I arbetet med dagboken kom Barbro nära människorna som levt på Ingarö förr och intresset föddes för den lokala historien. Detta ledde vidare till engagemang i Lokalhistoriskt Centrum och arbete för att öka intresset för lokalhistoria i skolan.
(Foto: Thore Maassen.)
Välbesökt boksläpp av Ingarödagboken
 
Vid boksläppet i den ljuvliga 1700-tals Ingarö kyrka presenterade Barbro Maassen sin bok i ett personligt anförande, där hon bl a berättade att hon genom dagbokens anteckningar fick ta del av Axel Wennbergs liv på Ingarö och hans kontakter med Gustavsberg och Stockholm.
– Trots alla skillnader i våra liv fanns för mig också igenkänning. Precis som Axel har jag startat min dag i mörker, snö och is och halkat stigen ned mot vattnet, skjutit ut båten och grabbat årorna. Jag har klivit upp från värmen under många täcken, stuckit fötterna i tofflorna – och mötts av is på vattenhinken. Men jag vet inget om oron för att skörden inte ska räcka och inget om små barns för tidiga död. Ingarö är i dag också min hemö.
 
Det efterföljande minglet gick i ett slags skärgårdstema. Åtgången av de läckra strömmingsmackorna var stor.
I minglet möttes över 125 deltagare, bland dem bokens redaktör, Kirsi Ylioja, förläggare Ulf Heimdahl och författaren Barbro Maassen.

Att det är kul att signera böcker tyckte såväl författare som gratulerande besökare. Och böcker gick det åt. Många ville ta del av berättelsen om Axel Wennberg och få inblickar i dåtidens Ingaröliv.
Boksläppsmingel på Ingarö!

Boksläppet lockade både ung och gammal. Och att det var på fullaste allvar gick inte att ta miste på.
Foton från Bokminglet Lars Eliasson och Birgitta Heimdahl
|